Финландия ще върне на Русия произведения на изкуството, които са били

...
Финландия ще върне на Русия произведения на изкуството, които са били
Коментари Харесай

Финландия върна на Русия произведения на изкуството за 46 млн. долара

Финландия ще върне на Русия произведения на изкуството, които са били иззети от митнически чиновници, заяви финландското външно министерство, представено от уеб страницата ArtNews.

Една картина и две скулптури на обща стойност 46 милиона $ са пътували за съветски музеи от Италия и Япония, когато са били арестувани на граничния пункт Валима по съмнение за нарушение на европейските наказания против Русия, съобщи директорът на митническите служби Хану Синконен.

В изказване Министерството на външните работи на Финландия съобщи, че Европейският съюз е изменил съществуващите си правила, с цел да изключи някои артефакти от своя лист със санкции. Законовите промени влязоха в действие на 9 април, след което митническите чиновници издадоха позволения за експорт на творби на изкуството. Промяната на правилото се разгръща единствено до " творби, които са взети назаем в подтекста на публично културно съдействие ", се споделя в изказване.

Конфискуваните творби са били предоставени от Държавната Третяковска изложба на Русия и Държавния музей на ориенталското изкуство на две италиански галерии - музея на " Ла Скала " и Музея за съвременно и модерно изкуство в Удине. Други творби на изкуството са били върнати на Пушкинския музей за изящни изкуства от музея в град Чиба, Япония.

Русия е наранена от тежки наказания от Европейския съюз и Съединените щати поради войната в Украйна. Финландското външно министерство заяви, че описът със санкции на Европейски Съюз включва изкуство, което е категоризирано като " първокласни артикули ".

Санкциите усложниха напъните на Русия да изземе своите културни полезности, които сега са отпуснати на европейски институции. През март Ермитажът в Санкт Петербург изиска няколко творби на музея да бъдат изтеглени предварително от изложения в Милано и Рим. Междувременно държавните управления на Испания, Австрия и Франция преустановиха връзките си с съветските музеи и изтеглиха творбите си от планувана галерия в музея на Кремъл. Най-малко две картини, изложени в парижката Фондация Луи Вюитон в изложба на произведения от сбирката на умрелия съветски предприемач и колекционер на авангардно френско изкуство Иван Морозов ще останат във Франция. Изложбата на Морозов завърши през април. Повечето от експозицията — към 200 картини — принадлежат на сбирките на Държавната Третяковска изложба, Пушкинския музей за изящни изкуства и Ермитажа в Санкт Петербург.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР